Žuť život naplno, alebo (Ne)žuj ako lama

Milí priaznivci projektu Impro Cooking, keďže je nás dnes už 200, chcel by som sa vám poďakovať za dôveru, nádej a záujem, ktorý ste nám preukázali a preto vám dnes venujem toto krátke pojednanie o žutí, ktoré je neoddeliteľnou súčasťou príjmu potravy.

Každý z nás je iný a robí aj tie nejbežnejšie každodenné úkony inak, či už ide o chôdzu, mimiku, úsmev, pozdrav, objatie, bozk či žutie jedla, máme svoj osobitý charakteristický štýl.

Stále viac ľudí sa dnes pýta na to, ako sa zdravo stravovať. Od momentu, kedy si uvedomíme, že zvyky a výchova nás priviedli k istému spôsobu stravovania, do momentu, kedy nám strava poskytuje plný komfort a energiu na podporu našich ostatných činností, je riadny kus cesty.

Nestojí to ani euro, či Bitcoin, len trochu času

Každý z nás sa teda nachádza v určitej situácii a vždy je tu možnosť zmeny, ktorá napomôže našim životným cieľom. Naša iniciatíva tu chce byť pre každého a ukazovať, ako urobiť ďalší krok práve v podmienkach, v ktorých sa nachádzate.

Práve krátke zamyslenie sa nad spôsobom, ako prežúvame potravu, nás nestojí viac než trocha času, narozdiel od nakupovania výživových doplnkov. Čím nechcem povedať, že by boli zlé, ale nie každý má možnosť ihneď po nich siahnuť. Či už žijete na lazoch alebo v najnovšom mrakodrape, trocha času venovaného vášmu žutiu, sa vám môže v budúcnosti veľmi dobre zúročiť.

Nie len čo, ale aj ako …

Samozrejme, že na kvalite našej potravy veľmi záleží, ale pritom dvaja ľudia stravujúci sa dokonca spoločne tým istým jedlom, nemusia z neho pociťovať rovnaké benefity. To, čo bolo doteraz minerálom, rastlinou alebo živočíchom, sa ako substancia začleňuje do nášho organizmu. Aby sme to mohli prijať, malo by to byť v čo najlepšie stráviteľnej forme.

Prežúvanie je posledným mechanickým spracovaním potravy, ale zároveň je tu počiatok chemického rozkladu slinnými enzýmami. Ptyalín alebo slinná amyláza rozkladá škrob a zložitejšie cukry na jednoduchšie. Môžete si to experimentálne overiť tak, že budete žuť určitú potravinu bohatú na škrob, napríklad chlieb a po niekoľkých minútach v ústach pocítite jemne sladkú chuť. Práve preto dobre rozžutá potrava, premiešaná so slinami napomáha ďalšiemu tráveniu, keďže sa zložitejšie cukry počas pobytu potravy v žalúdku rozložia.

Jednoduchšie cukry, ktoré vznikli, telo dokáže použiť, keď potrava prichádza do dvanástnika, kde už nastáva aj spracovanie tukov, bielkovín a ďalších látok. V prípade, že sme zhltli veľké sústo bez toho, aby sme ho prežuli, tráviace enzýmy sa nevedia dostať ďalej ako na jeho povrch. Navyše, ak nie je predtrávené slinami, musia počkať, kým sa rozložia zložitejšie sacharidy alebo dodať energiu zo zásob.

Značná časť potravy potom prejde tráviacim traktom bez toho, aby sme z nej dostali látky, ktoré sme telu chceli dodať. Prežúvanie je tak posledným momentom, kedy máme o potrave jasné vedomie a máme možnosť vynaložiť vôľu ovplyvňujúcu to, ako potravu naše telo príjme. Z tohoto pohľadu môže byť aj dobre prežuté ovocie či zelenina z komerčného supermarketu zdravšie ako na rýchlo zhltnuté bio potraviny.

Aj kráľ žuje sám za seba, hoci by mal aj mixér

Existuje aj množstvo potravín, ktoré zdanlivo nepotrebujú naše aktívne prežúvanie. Či už sú to dnes stále populárnejšie smoothies, ovocné džemy, zeleninové pasty, obilné kaše, práškové zmesi, krémové polievky alebo džúsy a iné nápoje, jednoducho čokoľvek mechanicky spracované tak, že to nieje nutné pred prehĺtnutím rozžuť, aj tak si to zaslúži našu pozornosť.

Pohár chutného smoothie z čerstého ovocia, to v lete určite nie je problém od smädu vypiť na jeden dúšok. Vaše telo by ale vedelo z tejto vitamínovej bomby vyťažiť omnoho viac, ak by ste každý dúšok najprv aspoň pár sekúnd prevaľovali v ústach a zmiešali ho so slinami, skôr ako ho zhltnete. To isté platí ale aj pre sladené nápoje a v podstate čokoľvek, čo konzumujete.

V slinách sú tiež prítomné látky, ktoré ničia baktérie (lyzozým), čím odbremeňujú imunitný systém, ako aj hlieny obaľujúce potravu, aby hladko prechádzala pažerákom a črevami.

Amylázu tvorí tiež aj pankreas, ale práve túto prácu mu môžete proaktívnym prístupom ušetriť, aby mu ostalo viac energie na tvorbu enzýmov rozkladajúcich tuky a bielkoviny. Ak teda mechanicky spracujeme potravu miesto našich zubov mixérom alebo mlynčekom alebo pijeme nápoj, nesmieme zabudnúť potravu premiešať so slinami, čím sa stáva nami.

Preslinenie potravy umožňuje pozvoľnejšie vstrebávanie cukrov, čo opäť uľaví pankreasu pri tvorbe inzulínu. Tiež umožňuje lepšiu využiteľnosť ostatných látok prítomných v potrave.

To je aj vďaka tomu, že sliny majú jemne zásadité pH, ktoré je vhodné pre ďalšie spracovanie kyselinami v žalúdku. Podľa makrobiotického prístupu by ste každé sústo mali prežuť 60-100 krát, pri niektorých ochoreniach aj viac. Ak zuby nepoužívate, časom o nich prídete, pretože telo neustále vyrovnáva úroveň pH, a využíva na to minerály vašich kostí a zubov.

Ak sme to, čo jeme, žutie a presliňovanie potravy vyjadruje náš aktívny postoj k tomu, z čoho tvoríme naše telo, a teda náš postoj k nám samým. Práve preto sa vám snažíme ukázať v našich receptoch, že chutné jedlo sa dá vytvoriť aj z toho, čo máte práve po ruke. Práve komplexnosť a rôznorodosť chutí prináša potešenie z prevaľovania potravy v ústach, lebo tým sa stáva táto činnosť objavným dobrodružstvom, kedy sa každú chvíľu vyplavuje nová chuť.

Dnes je tu pre vás podnet, ktorý vám nič nebráni pozvoľna, vždy, keď si naň spomeniete a nebudete v zhone vychutnať a užiť si každé sústo naplno. Či už ste milionármi, žobrákmi alebo čímkoľvek medzi tým, je len na vás, ako budete svoj život žuť!

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů